Telperion

bloemen, planten & geschenken
bredabaan 914
2990 gooreind - wuustwezel

bloem van de maand mei 2017
Anjer

anjer

De herkomst van de anjer
De oorspronkelijke geboorteplaats van de anjer vind je aan de kust van het Middellandse zeegebied. De populariteit van de bloem gaat ver terug; de Romeinen maakten bijvoorbeeld al hoofdkransen en fris reukwater van de anjer. Ook op religieuze schilderijen is de bloem regelmatig te zien; als symbool van de heilige Maria en als symbool voor het lijden van Christus. De Latijnse naam voor anjer is Dianthus, een afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem). Dat maakt van de anjer dus een goddelijke bloem!

Kleuren en vormen van de anjer
Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagnekleur, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer biedt je één en al kleurenpracht. Maar dat is zeker niet het enige bijzondere aan deze bloem. Ken je bijvoorbeeld de verschillende vormen? Er zijn anjers met enkelvoudige bloem én trosanjers. En daarnaast heeft de anjer ook nog eens opvallende bloemblaadjes; met ronde, gekartelde of gefranjerde randen. Geen wonder dus dat de anjer een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging is in iedere vaas.

Verzorging van de anjer
Zorg voor een schone vaas.
Vul de vaas met water en snijbloemenvoeding.
Haal de onderste bladeren weg.
Snijd de bloemstelen af.
Houd de anjers uit het directe zonlicht en uit de buurt van rijpend fruit.
Symboliek van de anjer
De anjer staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek. Renaissanceschilders uit de 15de en 16de eeuw kozen deze bloem niet voor niets als figurant in hun verlovingsscènes. En wat dat betreft is er niets veranderd: nog steeds is de anjer een toepasselijk cadeau om je hartstochtelijke liefde mee te tonen. Of om de passie in je relatie weer aan te wakkeren. Mocht dat nodig zijn...

foto: Mooiwatplantendoen.nl.
(Bron: Bloemenbureau Holland)

bloem van de maand april 2017
Gerbera

gerbera2017


De gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot het plantengeslacht Asteraceae. Ze heeft haar oorsprong in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Jaarlijks worden in Nederland wel 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Een populaire dame dus!

Kleuren en vormen van de gerbera
Zeg je gerbera, dan zeg je kleur! De basiskleuren van de gerbera zijn wit, rood, geel, roze, paars, oranje en groen. De bloem is er ook tweekleurig, meerkleurig en in diverse van de basiskleuren afgeleide kleuren. Het prachtige hart van deze bloem kan zwart of groen zijn. Kortom: volop keuze in kleur. De vorm is ronduit vrolijk: enkel- en dubbelbloemig, pompon- en spidervormen. Is het je weleens opgevallen dat als een kind een bloem tekent, dit in de vorm van de gerbera is?

Verzorging van de gerbera
• Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
• Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.
• Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
• Zet gerbera’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Symboliek van de gerbera
Een symbolische betekenis heeft de gerbera niet, maar wat maakt het uit? Met haar kleurrijke en zonnige uitstraling maakt ze je huis direct een stuk vrolijker en gezelliger. Haar aanwezigheid betekent: door jou wordt alles mooier!

Boeketrecept met de gerbera
Wat is je lievelingskleur? En daarna? En dáárna? Als je een boeket samenstelt met gerbera’s hoef je nooit te kiezen. Geel, roze, rood, paars, wit, oranje. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een bijpassende kleur of verschijningsvorm. Haal de mooiste soorten bij de bloemist en combineer ze met seringen, bouvardia, alchemilla, statice en green trick. Dat levert je gegarandeerd én een bonte bos én vrolijke gezichten op.


foto: Mooiwatplantendoen.nl.
(Bron: Bloemenbureau Holland)

plant van de maand mei 2017
Mandevilla

mandevilla


De Mandevilla is een van de meest dankbare, bloeiende tuinplanten. Vanaf mei tot de eerste vorst verrast de plant met witte, gele, roze of rode trompetvormige bloemen. Niet voor niets is de Mandevilla dan ook een ontzettend populaire bloeier in tuinen, op balkons of terrassen. Goed om te weten: de plant werd voorheen ook wel Dipladenia genoemd en is onder deze naam soms ook nog te koop.

Mandevilla
De Mandevilla is een klimheester die bloeit van mei tot oktober. Van oorsprong komt deze exotische klimplant uit Zuid-Amerika, maar bij ons in de tuin heeft hij het ook uitermate naar zijn zin. Met zijn heerlijk geurende bloemen bloeit de plant oneindig lang door. Als welige groeier maakt hij bovendien in no-time lange ranken die een muur of schutting vrolijk bedekken. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, waarvan de Mandevilla Sundeville en Mandevilla Diamantina het meest voorkomen.

Verzorging
De Mandevilla houdt van warmte en heeft het liefst een standplaats in de halfschaduw of in de volle ochtend- of avondzon. Zet de plant in goed doorlatende, matig vochtige grond en geef deze regelmatig water. In het voorjaar heeft de Mandevilla behoefte aan extra voeding zodat hij lang en rijk blijft bloeien. Wanneer u de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, blijft de plant extra lang in optima forma. De Mandevilla is niet winterhard, dus zodra de winter invalt is het tijd om afscheid te nemen, tenzij hij naar binnen wordt gehaald en vorstvrij op een koele plek kan overwinteren.

Snoeitips
Af en toe de klimranken omhoog leiden: dat is eigenlijk alles wat u met de Mandevilla hoeft te doen. Snoeien is gedurende het groei- en bloeiseizoen niet nodig. Wanneer de plant in de winter wordt overgehouden kan deze een beetje worden teruggeknipt voordat hij zijn winterplek krijgt.


foto: Mooiwatplantendoen.nl.
(Bron: Bloemenbureau Holland)

plant van de maand april 2017
Bananenplant (Musa)

bananenplant


Het verhaal van de bananenplant

Veel mensen kennen de bananenplant (Musa) van verre reizen en vakanties, want ze groeien overal in warme streken, van Tenerife tot Indonesië en van Thailand tot Mexico. Meestal wordt er gesproken over een bananenboom, maar wat een stam lijkt te zijn, is niet meer dan over elkaar liggende, vleugelachtig verbrede bladstelen die samen de schijnstam van deze vaste plant vormen. De bloemen ontwikkelen zich aan een dikke bloemstengel met een vaak purperen schutblad. Aan het uiteinde van de hangende bloemstengel zitten de mannelijke bloemen en hogerop de vrouwelijke die uitgroeien tot bananen. Omdat de bloeiwijze door de zwaartekracht naar beneden hangt en de bananen naar het licht omhoog willen groeien, worden de bananen enigszins krom van vorm. Op plantages waar bananen geproduceerd worden, duurt het ongeveer anderhalf jaar van planten tot oogsten. De moederplant sterft dan af, maar inmiddels hebben zich jonge scheuten gevormd die voor een volgende oogst zorgen. Bananenplant draagt als woonplant zelden vruchten.

Herkomst
Bananen komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en hebben zich van daaruit verspreid over de rest van de wereld, in landen rond de evenaar. De eerste kweek door mensen stamt van ongeveer 8000 jaar voor Christus, in de Wahgivallei op Nieuw Guinea. Alexander de Grote zou de planten naar het westen hebben meegenomen, vanuit India. Op plantages werden de bananenplanten – met dank aan hun grote bladeren – in eerste instantie gebruikt om koffie-, cacao- en peperplanten te beschermen tegen de felle zon en pas daarna gewaardeerd om de vruchten.

Waar let u op bij inkoop van bananenplant?
Bij de inkoop van bananenplanten kijkt u naar de potmaat, de lengte van de plant en het aantal stekken per pot. Omdat de planten nogal fragiele bladeren hebben, moeten ze zijn ingehoesd, om bladbeschadiging en kouschade te voorkomen.
De plant dient vrij van ziekten en plagen te zijn, vooral bladluis of dopluis kan voorkomen. Let ook op aanwezigheid van plakkerige, doorzichtige honingdauw, een teken dat er 'beestjes' op de plant leven. Bij te droge omstandigheden kan er spint in de plant zitten.
Als bananenplant te nat heeft gestaan, kan wortelrot ontstaan, waardoor de groei van de plant verstoord wordt.
Bananenplant kan niet goed tegen temperaturen onder de 15-12°C, iets om op te letten tijdens het transport in de koude maanden.
Keuze assortiment
Het assortiment bananenplanten is beperkt. De meest voorkomende variëteiten zijn Musa ‘Dwarf Cavendish’ en Musa ‘Tropicana’. De meeste bananenplanten worden als dwergbanenplant aangeboden en zijn door het formaat ook geschikt voor in de huiskamer. Kenmerk van alle planten zijn de grote, gaafrandige bladeren met een vaak iets golvende rand. Soms is er een donkere bladtekening in het blad, wat de sierwaarde extra verhoogd. Bij winterharde bananen is het goed om te weten dat alleen de wortelstok goed winterhard is en de bovengrondse delen gevoelig zijn voor vorst.

Verzorgingstips voor consumenten
Bij aankoop in de koude maanden goed inpakken voor het transport naar huis.
Bananenplant staat graag warm en licht. Door het grote bladoppervlak verdampt de plant vrij veel en heeft dus ook behoefte aan wat extra water. Wel uitkijken voor een voetbad, dat kan wortelrot veroorzaken.
Om bananenplant in bloei te krijgen, is geduld nodig én een ruimte waar hij permanent kan doorgroeien met veel licht en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een serre. Na 3-4 jaar kan de plant dan gaan bloeien en vrucht geven.
Eens per maand kamerplantenvoeding houdt bananenplant sterk en mooi.
Bananenplant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan op een zonnige, windstille plek. Binnen laten overwinteren, in het voorjaar rustig laten weggen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.
Verkoop- en presentatietips voor bananenplant
Presenteer bananenplant met voldoende ruimte zodat de prachtige bladeren goed tot hun recht komen. Een sokkeltje kan helpen de kroon extra op te laten vallen en het groene blad mooi te laten hangen. Eronder bromelia's en orchideeën plaatsen zorgt voor toepasselijke tropische samenhang. Vestig na de zomervakantie wat extra aandacht op de plant, veel consumenten zien er een manier in om het vakantiegevoel nog even vast te houden.

foto: Mooiwatplantendoen.nl.
(Bron: Bloemenbureau Holland)

plant van de maand maart 2017
Bromelia

bromelia


Spannende vormen, tropische kleuren, met Bromelia haal je het mooiste uit het regenwoud in huis, als voorschot op de lente.

Flamboyante beauty
Als een vrolijke, kleurige vlam groeit Bromelia uit een groene fonteinvorm. Sterk, makkelijk in de omgang, flamboyant van uiterlijk - Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en Ananas zijn echte statementplanten in je huis, door hun opvallende vormen en knalkleuren. En ze mogen er dan heel exotisch uitzien, kasplantjes zijn het niet: Bromelia is makkelijk in de omgang, blijft heel lang mooi (tot wel 6 maanden!) en is supersterk, dus ook geschikt voor beginnende groene vingers.

Moderne blikvanger
Bromelia is het schoolvoorbeeld van 'design by nature'. Trechters, kelken, veren, lepels of een wirwar aan sprieten – ze hebben het allemaal te bieden. Die sterke vormen maken het perfecte planten voor de huidige interieurtrend waarin het decor rustig is, maar wel een paar blikvangers staan om het gezellig te maken. Voor een fris en eigentijds effect maak je een nieuw evenwicht door als basis mannelijke vormen in vrouwelijke kleuren te gebruiken én andersom.

Benefits van Bromelia
Vriesea geeft 's nachts zuurstof af en is daarom een heel geschikte slaapkamerplant. Voor alle bromelia's geldt dat ze een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in huis. De onwaarschijnlijk felle kleuren helpen je aan een vrolijk gevoel en het zijn bovendien heel verrassende woonplanten, waarvan je amper kunt geloven dat ze echt zijn, door de bijzondere vormen.

Verzorging Bromelia
● Bromelia staat graag licht, maar niet in de volle zon.
● Je geeft de plant water in de kelk, extra plantenvoeding is niet nodig.
● Wil je Bromelia extra verwennen, dan salsa je er op een warme dag even omheen met de plantenspuit.
● Vanaf half mei gedijt Bromelia ook op je terras en balkon.

Kijk even naar de bladeren
Bromelia’s met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving en bromelia’s met dunne bladeren hebben liever een wat vochtigere standplaats. Dat maakt van Tillandsia een typisch badkamermaatje en van Aechmea een echte vensterbanktijger die best wat centrale verwarming kan hebben. De versies met grijze beharing staan het liefst in de volle zon en droog.

Kranige Latina
In het wild groeit Bromelia zowel in het Andesgebergte als in de warme regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn zo'n 2800 soorten. Bromelia is vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden. Die oer-Bromelia verschilt niet zo veel van de exemplaren die je bij bloemist en tuincentrum vindt: je haalt er echt een stukje natuurhistorie mee in huis.

Bromelia trivia
Er zijn bromelia’s zijn die op de grond groeien (terrestisch) en bromelia’s die aan bomen groeien (epifytisch) om meer licht te krijgen.
Tillandsia is een epifytische bromelia die ook op telefoondraden, muren of bomen kan groeien. Ze hebben geen nadelig effect op de boom omdat ze met hun wortels én hun bladeren vocht en voedsel onttrekken aan de lucht.
Wat de meeste mensen voor bloemen aanzien, zijn eigenlijk gekleurde schutbladeren. De echte bloemen zijn heel klein.
Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies.
In de 18de eeuw namen Belgische handelsreizigers de eerste exemplaren meer naar Europa, waar Bromelia als het toppunt van exotisch werd gezien.

foto: Mooiwatplantendoen.nl.
(Bron: Bloemenbureau Holland)